News

The National Championship of Chemistry Olympiad

V Chemparku se 23. - 26. ledna 2017 se konalo Národní kolo 53. ročníku Chemické olympiády, kterou vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a organizuje Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Letos poprvé se finále soutěže studentů středních škol konalo přímo na půdě průmyslového areálu. Organizátoři umístili národní kolo do učeben Univerzitního centra VŠCHT Praha – Unipetrol a do laboratoří UniCRE.
 
Soutěže se zúčastnilo 47 nejlepších středoškoláků ze všech krajů republiky. Odborná porota pod vedením Petra Holzhausera z VŠCHT hodnotila jak teoretické znalosti, tak praktické dovednosti v laboratoři. Tématem finálového kola byla katalýza. Laboratorní část se konala ve studentské laboratoři UniCRE.
 
„Úlohy mi přišly jednodušší, než jsem čekal, ale překvapily mě některé otázky z fyzikální chemie. Dávám přednost spíše teoretickým úlohám, ale pracovat v nových laboratořích s čistým sklem bylo super,“ sdělil Richard Veselý, student 2. ročníku, který svoji první účast v kategorii A proměnil ve vítězství.
 
Součástí čtyřdenního programu bylo kromě teoretických a praktických úloh také mnoho pestrých doprovodných aktivit. Soutěžící navštívili mostecký hrad Hněvín včetně hvězdárny, prohlídku Zámku Valdštejnů nebo představení Docela velkého divadla z Litvínova. Významným partnerem olympiády byl Unipetrol, účastníci se tedy samozřejmě podívali i do jeho provozu.
 
Sedmnáct finalistů Národního kola bude dál bojovat o možnost reprezentovat Česko na Mezinárodní chemické olympiádě v thajském Bangkoku v červenci, kam poletí čtyři nejlepší středoškoláci. Příští, jubilejní 50. ročník mezinárodní olympiády se bude konat tam, kde se v roce1968 konala poprvé, totiž v Praze a Bratislavě.
 
Přehled vítězů:
 
Kategorie A – gymnázia
  1. Richard Veselý, Gymnázium Budějovická, Praha 4
  2. Ondřej Malý, Gymnázium Jateční, Ústí nad Labem
  3. Jiří Ledvinka, Gymnázium Opatov, Praha 4
 
Kategorie E – střední průmyslové školy
  1. Vojtěch Musil, Střední průmyslová škola chemická Brno
  2. Jiří Doležel, Střední průmyslová škola chemická, Brno